sobota 23. března 2013

Čaj banča

V pití sypaných čajů jsem byla donedávna docela nováček a musím říct, že by mi přechod od sáčkovaných fujtajblíků trval asi o dost déle, nemít vedle sebe pět dní v týdnu Ayuku, která si něco lahodného do sítka v hrnečku sype každou chvíli. Člověka holt kolikrát zláká zdánlivě nízká cena krabičkových čajů a vůbec mu nedojde, že je to finančně (A HLAVNĚ CHUŤOVĚ) právě naopak. Nějak se to ale stalo, že mi kamarádka dala sypaný zelený čaj a já se zamilovala. A následně jsem si oblíbila konkrétně pražený zelený čaj, o kterém se chystám psát. Je totiž svými vlastnosti naprosto unikátní a samozřejmě – pochází z Japonska :)


Banča (správným českým přepisem, v obchodech naleznete pod názvem bancha) pochází z těch samých keříků co čaj senča (sencha), získává se ale až při druhé sklizni a je tedy považovaný za méně kvalitní. To je ale poněkud sporné, banča má totiž mnoho vlastností, kterými podle mě ostatní druhy čaje předčí.
Zaprvé je to nízký obsah theinu, díky čemuž je možné ho pít prakticky v neomezeném množství, makrobiotika ho dokonce považuje spolu s vodou za základní nápoj. Velký povzbuzující účinek se tedy nekoná, banča je tu ale kvůli něčemu jinému. Působí proti překyselení organismu, což je v dnešní době plné stresu opravdu důležitá vlastnost. Je to skutečně zásaditý čaj. Co jsem zkoušela měřit, má pH kolem 7-7,5, což má pro tělo opravdu pozitivní a ozdravné účinky. A dále – obsahuje vysoké množství látek jako je například vstřebatelný vápník, hořčík, mangan nebo železo. Nepřijde vám zvláštní myšlenka, že se napijete čaje a poskytnete tělu vápník? Samozřejmě jakožto zelený čaj obsahuje také mnoho antioxidantů, které jsou základem pro zdravé tělo. Má i pozitivní vliv na zažívání, protože obsahuje enzymy, a jeho pití dokonce snižuje riziko rakoviny.

Čaj banča je možné bez problému sehnat v obchodech se zdravou výživou, za 100g dá člověk něco kolem sta korun. Je možné pořídit tři druhy - hódžiča (též hojicha, pouze lístečky) a kukiča (kukicha, pouze větvičky) a hira banča, což je směs větviček i lístků.


Chuťově je to čaj obtížně popsatelný. Přestože se jedná pouze o pražené lístky, mně prostě připadá, že chutná jako mořské řasy. I Ayu popisuje jeho chuť jako "rybí". Určitě ale stojí za vyzkoušení~

Mimochodem, tohle je můj stý článek tady, tož jsem se neudržela a zveřejnila ho tak krátce po článku předchozím. Cítím se... slavnostně ^^

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ó, gratuluji ke stému článku! :) Jen tak dál~ Vždycky si tu ráda počtu o čemkoliv, co napíšeš. I když co se komentářů týče, tak dost zaostávám. Taky ještě gratuluji k sehnání knihy k bakalářce, snad ti pomůže a vůbec, hodně štěstí se studiem ;)
Co se týká hlavního tématu článku, tak mě teda chuť ve stylu mořské řasy a rybí moc neláká :D Ale asi někdy zkusím, jinak zní úžasně a třeba mile překvapí. A jinak vítej do světa sypaných čajů :)
(mimochodem, ty jsi u čaje měřila i pH? O.o )
Ren

Křehká Figurka řekl(a)...

Taky mne okouzlily sypané čaje a "banča" je skvělý...i když momentálně testuju kombinace čajů jako "obočí dlouhověkosti (bílý) s jahodou a aloe)" mmm ^^ nevýhodou zelených čajů je to, že dehydratují tělo stějně jako kafe :( takže to není na dlouhé pití :(

Ely řekl(a)...

Ren: Děkuju za všechny gratulace a přání, jsi zlatá (jako vždy~) <3
Třeba ti bude, až ho někdy vyzkoušíš, chutnat úplně jinak, a potom bude na mě, že jsem tě článkem odrazovala od takového elixíru života :D

Yes, měřila :D Mám doma lakmusové papírky, protože si teď jaksi musím hlídat pH potravin, čili pro mě bylo samozřejmostí změřit i tenhle údajný zázrak a... vlastně jsem si teda potvrdila, že to skutečně zázrak je :D

Křehká Figurka: Tedy, ten čaj i přes svůj prapodivný název musí mít úžasnou chuť! :) Mám doma zelený s jahodou a je delikatesní, natož navíc i aloe... hmm~

Niki Dudková řekl(a)...

Já miluju tyhle čaje... :3

Okomentovat

Děkuju za vaše komentáře, poznámky, (Wolfiiho) trollení, kritiku, pochvaly nebo zkrátka jakýkoliv shluk písmen.

 
 

Nákupní deníček Copyright © 2014 Design by Ely